Magemar geniet in West-Europa heel wat bekendheid als logistiek dienstverlener in de natuursteensector. In de periode 2020 tot eind 2022 kenden de breakbulkvolumes van het bedrijf een ware hausse. Een gesprek met een van de Antwerpse medewerkers van Magemar, Jean-Marie Lambregs. Dit artikel kunt u ook lezen in ons papieren magazine van november.
Magemar heeft niet alleen een expertise in natuursteen, maar jullie bieden ook nog heel wat andere diensten aan.
Jean-Marie Lambregs (J-ML):“Wij bieden met Magemar ondertussen een breed palet aan diensten aan, op het vlak van containers tot breakbulk en via binnenvaart of vrachtwagens. Daarnaast doen wij alle douaneformaliteiten voor rekening van importeurs en exporteurs. Onze corebusiness blijft onze logistieke dienstverlening in de natuursteensector (graniet, marmer, travertijn; in grote blokken of verpakt in kratten en kisten). De oorsprongslanden zijn voornamelijk China, India, Brazilië, Vietnam, Zuid-Afrika en Turkije. Daarnaast slaan we nog heel wat andere goederen over: stalen platen, machines en allerhande projectcargo. We zijn een multifunctionele speler.”
De breakbulksector kent heel wat ups en downs?
J-ML: “De goederen arriveren hier in containers of als breakbulk. Het zijn communicerende vaten. Als de containerprijzen hoog staan, dan zien we ons breakbulksegment stijgen. Wanneer de prijzen voor containers extreem laag zijn, zoals nu, dan wordt er al snel heel wat materiaal via containers verscheept. Toch leven wij het liefst van onze breakbulkactiviteiten, omdat we daar betere marges kunnen realiseren. Helaas stellen we momenteel een duidelijke stagnatie van de breakbulkvolumes vast.”
Antwerpen is erg belangrijk als doorvoerhaven voor natuursteen. Naar waar vertrekken de goederen dan zoal?
J-ML: “Ons cliënteel bevindt zich in de eerste plaats in België met een concentratie in Oost- en West-Vlaanderen. Ook leveren we in Frankrijk, voornamelijk in het gebied vanaf de grens tot aan Parijs. Ook in Duitsland hebben we heel wat klanten. In Polen hebben we een grote afzetmarkt waar we belangrijke volumes leveren voor de uitvaartsector. Voor West-Europa is de haven van Antwerpen erg belangrijk als doorvoerhaven voor natuursteen. In een normaal jaar draaien we een volume van zo’n 100.000 ton per jaar of zo’n vijf à zes belangrijke aanlopen per jaar.”“De partijen komen hier binnen in leveringen van 15.000 of 20.000 ton. We slaan ze in Antwerpen over en sturen ze gedeeltelijk door naar de Poolse haven van Szczecin in partijen van 2.000 tot 5.000 ton met coasters van een van onze vaste partners, zoals Fast Lines Belgium. De schepen zijn meestal zo’n 72 uur onderweg. Het losritme in Polen ligt wel helemaal anders dan we gewend zijn in Antwerpen. Hier lossen we per shift van acht uur zo’n 125 blokken of een goede 2.000 ton. Op dagbasis is dat dus zo’n 4.000 ton. In Polen draait het rond de 1.600 ton, vooral te wijten aan het gebrek aan terminalpersoneel daar.”
Tijdens de coronaperiode beleefde de breakbulksector gouden tijden. Wat blijft daar nog van over?
J-ML: “In de categorie breakbulk mogen we de cijfers die we realiseerden tijdens de coronaperiode, niet als referentie gebruiken. Dat waren voor breakbulk echt uitzonderlijke tijden met prijzen die door het dak gingen. We nemen nu 2019 als referentiejaar – precovid dus – en stellen vast dat de volumes licht gedaald tot gestagneerd zijn.”
“Op het vlak van breakbulk zien we de toekomst op korte termijn eerder pessimistisch in. In 2021-2022 zijn er heel veel klanten op het breakbulksegment gesprongen en is er heel veel stock ingeslagen omdat men dacht dat de containerprijzen nog lang op een zeer hoog niveau zouden blijven. Ondertussen kelderen de containervrachten opnieuw, maar staan er overal dure stocks. Veel klanten zijn nu verdwenen en leven van aanleveringen van goedkope producten met containers. Zolang de historische stocks niet worden afgehaald, hebben wij ook geen vraag naar nieuwe voorraad. Hierdoor hebben we onze operaties op de terminal met een dag per week moeten inkrimpen.”
“Toch zien we stilaan licht aan het einde van de tunnel. Onlangs bezochten we een grote natuursteenbeurs in het Italiaanse Verona en daar voelden we toch enig optimisme, dat zich volgens ons pas in de tweede jaarhelft van 2024 zal concretiseren.”
Bart Meyvis