Inschrijvingen voor opleiding truckchauffeur beroepsonderwijs pieken

Nieuws, Wegtransport
Yannick De Spiegeleir
Opleiding vrachtwagenchauffeur
Opleiding vrachtwagenchauffeur © Sociaal Fonds Transport & Logistiek

Het aantal inschrijvingen voor de opleiding vrachtwagenchauffeur in het beroepssecundair onderwijs in België, breekt een record. Het gaat in totaal om 605 leerlingen voor 2024-2025. Volgend jaar bieden twee extra scholen de opleiding aan.

Opmerkelijk is het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen gaat het om 254 leerlingen, in Wallonië om 351. Al is er wel een verschil in het onderwijssysteem. In Vlaanderen volgen leerlingen de opleiding van het vijfde jaar, in Wallonië vanaf het vierde jaar.

“Het verschil zit in de structuur van het onderwijssysteem. Vlaanderen werkt met drie cycli van 2 jaar, Wallonië met twee cycli van 3 jaar. Vandaar dat er in Wallonië een vierde jaar bestaat”, verduidelijkt Philippe Degraef, directeur van transportfederatie Febetra.

Broodnodig talent

Dankzij het Sociaal Fonds Transport en Logistiek, dat opleidingsvoertuigen gratis ter beschikking stelt, kunnen jongeren vanaf de leeftijd van 16 jaar opteren voor de studierichting Vrachtwagenchauffeur. Voor scholen is het moeilijk financieel haalbaar om die voertuigen aan te schaffen. “Jongens en meisjes die ervan dromen om vrachtwagenchauffeur te worden, kunnen zo de opleiding volgen in plaats van hun broek te verslijten in het ASO. In tegenstelling tot wat velen nog denken, is het BSO absoluut niet de vuilbak van het onderwijs. Leerlingen in het BSO hebben niet minder talent, ze hebben gewoon ander talent. Talent dat onze economie en onze samenleving overigens broodnodig hebben. De opleiding Vrachtwagenchauffeur in het BSO biedt bovendien 100% garantie op een leuke job in de boeiende transportsector”, besluit Degraef.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.