Partnerwissel voor diensten tussen Antwerpen en Med

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
De 'MOL Endowment' (5.014 teu) van ONE
De ‘MOL Endowment’ (5.014 teu) van ONE © Commons Wikimedia

De rederijen ONE, Yang Ming en Evergreen zullen volgend jaar samenwerken tussen Noord-Europa en de Eastmed. ONE werkt nu nog samen met CMA CGM, terwijl Yang Ming een schip levert voor een gezamenlijke dienst met COSCO.

In hun aankondiging hebben ONE en Yang Ming niet naar elkaar verwezen, maar de rotaties van hun twee diensten naar Griekenland, Turkije en Egypte zijn wel identiek. Een samengaan van de twee carriers is ook niet verrassend omdat ze op oost-westroutes al partners zijn in THE Alliance, die volgend jaar na het vertrek van Hapag-Lloyd de Premier Alliance wordt.

Antwerpen wordt een aanloophaven voor de twee nieuwe diensten. De eerste krijgt bij ONE de naam Aegean Express (AEX) en bij Yang Ming de merknaam ‘NEA’. Vier schepen zullen worden ingezet om wekelijkse afvaarten te bieden uit Londen, Antwerpen en Rotterdam naar Piraeus, Istanbul, Gebze, Gemlik en Aliaga.

November

De start van de dienst is gepland voor januari 2025, maar vanaf begin november zal ONE alvast beginnen met om de twee weken een afvaart te bieden met onder andere het schip ‘Svendborg’ (1.085 teu) naar Alexandria, Piraeus, Istanbul, Gebze en Aliaga. ONE noemt die afvaarten ‘promotional loaders’.

Opvallend is dat het schip ‘Ital Bonny’ (2.886 teu) van Evergreen vanaf 4 januari precies dezelfde rotatie van de nieuwe Aegean Express zal volgen. Voor Evergreen is dat een nieuwe lijndienst, die de naam Europe Mediterranean Service (EUM) krijgt.

Levant

De tweede nieuwe dienst van ONE en Yang Ming wordt de Levant Express (of afgekort ‘LEX’ voor ONE), die bij Yang Ming het label ‘NEL’ krijgt. Vier schepen zullen wekelijkse afvaarten bieden vanuit Londen, Rotterdam, Hamburg en Antwerpen naar El Dekheila (Alexandria), Damietta en Mersin.

Yang Ming biedt al wekelijkse afvaarten vanuit Antwerpen naar Piraeus, Mersin, Iskenderun en Alexandria met zijn NEX Service. Dat is eigenlijk een dienst van de zusterrederijen COSCO SHIPPING Lines en OOCL, waarvoor de Taiwanese carrier Ă©Ă©n schip levert. Het gaat om de ‘YM Evolution’ van 4.662 teu.

CMA CGM

De nieuwe set-up van ONE en Yang Ming betekent het einde voor ONE’s samenwerking met CMA CGM op dit vaargebied. Via de Franse partner biedt de Japanse rederij al twee diensten vanuit Antwerpen naar de oostelijke helft van het Middellandse Zeegebied.

Het gaat om de North Europe East Mediterranean Express (NEX) en de North Europe Turkey Express (NTX). De rol van ONE is relatief beperkt, want de carrier levert zelf maar Ă©Ă©n schip – de ‘MOL Endowment’ van 5.014 teu (zie foto) – voor de NTX. Voor de twee nieuwe diensten met Yang Ming en Evergreen zal ONE naar verwachting vijf van de acht schepen leveren.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00€294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT €171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
€348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.