Challenge Airlines in beroep tegen verbod wapentransport Israël

Nieuws, Luchtvracht
Melanie De Vrieze
Vliegtuig van Challenge Group
Vliegtuig van Challenge Group © Challenge Group

Luchtvaartmaatschappij Challenge Airlines heeft beroep aangetekend bij de Raad van State tegen twee maatregelen die haar verbieden om via België wapens, oorlogsmateriaal en/of ontstekers te transporteren naar Israël. Dat bericht de krant L’Echo.

Challenge Airlines tekende beroep aan tegen het koninklijk besluit van 4 juni van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet en tegen een Waals besluit dat wapentransport naar Israël verbiedt. De luchtvaartmaatschappij kwam onder vuur liggen toen RTBF, Le Soir en De Morgen eind mei aan het licht brachten dat Challenge Airlines sinds de start van de oorlog in Gaza meer dan 70 ton aan munitie en explosieven naar Israël vervoerde. Het materiaal komt vanuit de Verenigde Staten en reist na bijtanken in de luchthaven van Luik door naar Israël.

Het feit dat Challenge Airlines beroep aantekende, lijkt erop te wijzen dat het transport van wapens en oorlogsmateriaal naar Israël wel degelijk deel uitmaakte van de activiteiten, schrijft L’Echo. Challenge Airlines is de Belgische afdeling van een Israëlische luchtvaartgroep, waarbij het moederbedrijf zijn hoofdkwartier in Malta heeft. De groep gaf geen commentaar aan L’Echo.

Verbod transport wapens

“Het internationale recht dat van toepassing is, verbiedt de Belgische staat formeel om het transport van wapens toe te laten, als ze weet dat de wapens zouden kunnen dienen voor een genocide, misdaden tegen de mensheid of aanvallen op burgers”, zegt Benjamin Bergiers, woordvoerder van Gilkinet. “Het Internationaal Strafhof in Den Haag erkende die situatie in Gaza, in een beslissing van mei 2024, waarbij het Israël beval om zijn militaire offensief onmiddellijk te staken. De Belgische staat moet dus ieder wapentransport naar Israël verbieden, en concrete maatregelen nemen opdat dat verbod effectief is.”

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.