125 jaar Herfurth Group: “Loyaliteit, toewijding en familiegeest”

Nieuws, Mensen
Koen Heinen
Herfurth Group Bokrijk
Drie generaties Herfurth Group met v.l.n.r. Vincent Maldague, Olivier d’Hoop, hun kleinkinderen en Loïc Maldague © Herfurth Group

Herfurth Group bestaat dit jaar 125 jaar en dat werd onlangs gevierd met een familiedag in Bokrijk. “Dit is een verhaal van loyaliteit, toewijding en familiegeest van generatie op generatie”, zegt Olivier d’Hoop, co-managing director van de groep.

De geschiedenis van Herfurth Group begint bij Charles Herfurth die met zijn familie in Keulen woonde. In 1875 verhuist het gezin naar Antwerpen. In 1899 richt Edouard Herfurth, een zoon van Charles het bedrijf Herfurth Transport & Expeditie VOF op. Een jaar later stapt ook zijn broer Alexandre, de grootvader van voormalig managing director Michel Quaeyhaegens, in het bedrijf. In 1926 vervoegt Pierre Herfurth, de zoon van Alexandre, het bedrijf.

Pierre zelf had geen kinderen, maar wel drie zussen waarvan er twee huwen met twee broers Quaeyhaegens. Elke familie mag een opvolger voor Pierre aanduiden. Dat waren Michel en William Quaeyhaegens en Alexis Veroughstraete. Michel Quaeyhaegens startte zijn carrière bij Herfurth na zijn legerdienst in 1955. Het was mee onder zijn leiding dat de groep zijn grootste groei kende in de tweede helft van de 20ste eeuw.

Michel Quaeyhaegens overleed in 2022. Sinds 2005 wordt het bedrijf geleid door Olivier d’Hoop en Vincent Maldague, schoonzoon van Michel Quaeyhaegens, en een nieuwe generatie staat al klaar om de fakkel over te nemen.

Erfgoed

“Wat deze verjaardag nog specialer maakt, is dat ons bedrijf sinds de oprichting in dezelfde familie is gebleven. Als ik het in één woord zou moeten samenvatten, zou ik kiezen voor ‘erfgoed’”, zegt Olivier d’Hoop.

“Dit alles zou niet mogelijk zijn geweest zonder de inzet en betrokkenheid van ons personeel en – niet te vergeten – ook van hun families. Deze loyaliteit is altijd al een belangrijke pijler geweest, die in de afgelopen jaren een nog grotere betekenis heeft gekregen, zeker nu ons bedrijf een opmerkelijke transformatie heeft ondergaan en in bepaalde sectoren aanzienlijk is gegroeid”, voegt Vincent Maldague eraan toe.

Herfurth familiedag
De werknemers en familie op de familiedag in Bokrijk (c) Herfurth Group

Nieuwe uitdagingen

2024 is voor de Herfurth Group een jaar van grote veranderingen en uitdagingen. “We hebben onze kantoren in Rotterdam begin dit jaar verhuisd en binnenkort verhuizen we ook de kantoren en magazijnen in Antwerpen. De verhuis van de kantoren in Genk naar Hasselt is begonnen. Twee jaar geleden was het al de beurt aan Handico Trucking in Lanaken en Herfurth Logistics in Brussel. We kunnen dus gerust stellen dat verhuizen een rode draad is doorheen onze geschiedenis”, zegt Olivier d’Hoop.

“Al deze veranderingen pleiten ook voor ons dynamisme en aanpassingsvermogen. Dat geldt ook voor de coronaperiode. Die periode was voor iedereen een uitdaging, maar het toonde ook de ongelooflijke flexibiliteit en veerkracht van ons personeel”, onderstreept Vincent Maldague.

Michel en Bob

Beide managing directors willen ook hun veel te vroeg ontvallen voorgangers Michel Quaeyhaegens en Bob Vermeersch bij de jubileumviering betrekken. “Zij hebben enorm veel bijgedragen aan ons bedrijf. Zij hebben Vincent en mij geholpen om het bedrijf over te nemen, en hun wijsheid en steun missen we nog elke dag”, benadrukt Olivier D’Hoop.

“Hun erfgoed leeft voort in ons en in iedereen binnen het bedrijf”, voegt Vincent Maldague eraan toe.

Nieuwe generatie

De toekomst van Herfurth Group is ondertussen verzekerd. Met Loïc, Alixe en Nathan, de kinderen van Olivier en Vincent, staat een nieuwe generatie klaar om de fakkel over te nemen. “Zij hebben fantastisch werk geleverd door het evenement in Bokrijk te organiseren. Hun inzet, creativiteit en oog voor detail toont dat de toekomst van ons bedrijf in goede handen is”, besluit Olivier d’Hoop.