Vergunning verleend voor nieuwe Campus Havenopleidingen Zeebrugge

Nieuws, Havens
Roel Jacobus
Locatie van de toekomstige opleidingscampus in de Marcus Gerardstraat
Locatie van de toekomstige opleidingscampus in de Marcus Gerardstraat © Roel Jacobus

Het stadsbestuur van Brugge leverde een omgevingsvergunning af voor een nieuw opleidingscentrum voor havenarbeiders. De Campus Havenopleidingen Zeebrugge (CHZ) in de achterhaven vervangt het huidige Opleidingscentrum Zeebrugge in de voorhaven.

De nv Campus Havenopleidingen Zeebrugge (CHZ) kreeg een omgevingsvergunning toegekend voor een nieuw opleidingscentrum voor havenarbeiders. Die vennootschap werd opgericht door het Compensatiefonds voor de havenarbeid in de kusthavens, gedragen door Centrale van Werkgevers Zeebrugge (Cewez) en de vakbonden ABVV-BTB en ACV-Transcom.

De nv CHZ verwierf in 2023 een havenconcessie van bijna twee hectare met voormalige gebouwen van Group De Cloedt in de Marcus Gerardstraat. Die locatie ligt in de achterhaven tussen het Oud Ferrydok en het Prins Filipsdok. Het is de bedoeling van meer ruimte en aangepaste infrastructuur te creëren dan in het huidige Opleidingscentrum Zeebrugge (OCZ) in de voorhaven. De volstorting van het maatschappelijk kapitaal van de vennootschap van 4,5 miljoen euro wijst op een stevige investering.

Overdekte oefenzone

Het project bestaat uit diverse onderdelen. Het kantoorgebouw met drie bouwlagen wordt gestript en opnieuw afgewerkt. De achterliggende werkplaats is nog in behoorlijke toestand en wordt hersteld en heringericht tot een overdekte oefenzone. Hierin komen ook een sanitaire cel en een medisch centrum.

De centrale loods en een bijgebouw worden gesloopt. Ze maken plaats voor een open oefenzone met een geschikte verharding voor zware machines, kranen en voertuigen. Er komen ook een parking voor 80 wagens, een fietsenstalling en groenstroken met streekeigen beplanting. Bij een maximale bezetting kunnen 75 cursisten en 15 medewerkers aanwezig zijn. De omgevingsvergunning heeft een duurtijd van 25 jaar.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00€294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT €171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
€348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.