Ierse troepen lossen materieel in Antwerpse haven voor Duitse operatie

Nieuws, Havens
Bart Meyvis
De 'Malakka Highway' lost Ierse troepen en voertuigen in Antwerpen.
De ‘Malakka Highway’ lost Ierse troepen en voertuigen in Antwerpen. © Defensie

De ‘Malakka Highway’ loste vorige week Ierse legertroepen en voertuigen in de Antwerpse haven. De overslag naar een logistieke basis in Duitsland gebeurt ter voorbereiding op de militaire oefeningen van de European Union Battle Group (EUBG) 2025.

Defensie ondersteunde van 1 tot 4 oktober de inzet van een Ierse eenheid op een logistiek platform in Duitsland, ter voorbereiding op de oefeningen van de EUBG 2025. De ondersteuning omvatte zowel logistieke als administratieve operaties in de haven van Antwerpen als langs de corridor naar Duitsland.

“We moeten in staat zijn om de juiste troepen op het juiste moment naar de juiste plaats te sturen en we moeten die stroom van troepen en uitrusting door Europa beschermen”, benadrukt Kapitein Tondeleir, coördinator van de oefening.

Lees verder onder de foto.

Het Ierse leger lost materieel in Antwerpen in het kader van EUBG
Het Ierse leger lost materieel in Antwerpen in het kader van EUBG. (c) Defensie

Afschrikking

Dankzij de grote havens van Antwerpen en Zeebrugge is België een belangrijke strategische locatie voor de militaire mobiliteit in Europa, zo meldt Defensie in een bericht. Het speelt een centrale rol in de plannen van de NAVO om agressie, vooral vanuit Rusland, af te schrikken. Afschrikking is alleen geloofwaardig met competente, goed uitgeruste en effectief inzetbare strijdkrachten over het hele continent.

Whole of Society-aanpak

Zolang het conflict met Rusland en Oekraïne blijft duren, mogen we ons verwachten aan een toename van militaire bewegingen in Europa, klinkt het bij Defensie. België fungeert hier, door zijn centrale ligging en de strategische ligging van zijn havens, als een belangrijke draaischijf. Daarnaast wordt er ook gebruikgemaakt van een mix van zowel militaire als burgermiddelen om de logistieke flow vanuit de havens richting het binnenland van Europa te optimaliseren. Het doel van deze ‘Whole of Society-aanpak’ is het optimaliseren van de logistiek om de doortocht en het ontschepen van geallieerde troepen via onze havens te vergemakkelijken, aldus nog Defensie. “België fungeert hierbij als effectief Europees logistiek knooppunt, waardoor middelen kunnen worden gedeeld, kosten kunnen worden verlaagd en responstijden kunnen worden versneld.”

“Onze regering is een groot voorstander van meer Europese integratie”, zegt kolonel Prendergast, die tijdens de oefening de leiding had over de Ierse strijdkrachten. “Wat we vandaag doen, onze uitrusting verplaatsen en samenwerken met België, is een concreet voorbeeld van die samenwerking.”

Lees verder onder de foto.

Het Ierse leger lost materieel in Antwerpse haven
Het Ierse leger lost materieel in de Antwerpse haven. (c) Defensie

Militaire mobiliteit

Militaire mobiliteit, dat wil zeggen het snel en efficiënt verplaatsen van militair personeel en materieel op grote schaal, is een essentiële pijler van de collectieve defensie in Europa geworden. Volgens Defensie moet ons land klaar zijn om een massale militaire inzet verder te ondersteunen en tegelijkertijd andere uitdagingen zoals vluchtelingenstromen of economische ontwrichting het hoofd te bieden. Daarom moet Belgïe als gast- en doorgangsland over de capaciteit beschikken om snel troepen en middelen in te zetten. Dit is niet alleen een strategisch voordeel, het is een absolute noodzaak, zo besluit Defensie.