Derde site maakt verhaal voor koellogistieker STEF in Tubize compleet

Video, Warehousing
Bart Meyvis
De nieuwste site van STEF Groep in Tubize
De nieuwste site van STEF Groep in Tubize © Bart Meyvis

STEF Groep heeft afgelopen vrijdag zijn nieuw logistiek centrum in Tubeke ingehuldigd. De nieuwe site, die enkel ingezet wordt voor de grote distributieplatforms, beschikt over 17.000 palletplaatsen en bewaart voedingsproducten op een constante temperatuur.

Het logistieke centrum was al sinds mei 2023 operationeel, maar werd nu dus pas ingehuldigd. “Dit is een belangrijke stap in de versnelde ontwikkeling van STEF in België”, zegt algemeen directeur Bastien Dreano. “Dit is de derde site in Tubize. Zo hebben we nog een site met een duidelijke focus op transport en een tweede site die product kan stockeren op drie verschillende temperaturen: diepvriesproducten aan -20 °C, verse producten tussen de 2 en 4 °C en een laatste magazijn dat werkt met temperaturen tussen de 8 en 10 °C.”

“Vorig jaar was er de overname van TransWest, een bedrijf met een grote expertise op het vlak van diepvriesproducten”, zegt Dreano. “Op dit moment werken we hard aan nog een overname.” Over welke overname het gaat wilde Dreano nog niets zeggen.

Koolstofneutraal

De nieuwe site is erg duurzaam, erg goed geïsoleerd en past perfect binnen het ‘Moving Green’-traject van STEF Groep. “We koelen het magazijn met een oppervlakte van zo’n 10.000 m2 aan de hand van een erg vernuftig koelsysteem op basis van ammoniak, dus volledig koolstofneutraal”, zegt Dreano. “Dat is erg belangrijk, want koelen vraagt veel energie. We moeten altijd een constante temperatuur kunnen garanderen. Daarom installeerden we een tweede koelsysteem als back-up. Daarnaast hebben we een overeenkomst met een leverancier van stroomgroepen die hier 24 op 7 binnen het anderhalf uur kan staan in geval van een elektriciteitspanne. Op het dak van ons magazijn liggen 3.500 fotovoltaïsche zonnepanelen waarmee we zo’n 20% van ons verbruik kunnen opvangen.”

Negentig medewerkers

Omdat de site zo snel gebouwd werd was het voor STEF Groep een hele uitdaging om in een korte tijdspanne zo’n negentig medewerkers te vinden. “De site levert heel wat banen op voor de regio Waals-Brabant”, zegt Dreano. “Op dit moment werken er hier 130 personen. We zochten bij de opstart nog negentig medewerkers voor een breed scala aan verschillende profielen. Zo zochten en vonden we samen met gespecialiseerde uitzendbureaus, opleidingscentra, universiteiten en scholen onze medewerkers die vandaag instaan voor goederenontvangst, opslag, order picking, levering en copacking van alle binnen- en buitengaande voedingsproducten”, besluit Dreano.

Dagelijks worden er 1.000 palletten geleverd, vertrekken er opnieuw 1.500 en worden er zo’n 60.000 pakketten verwerkt. Als extra service kan het zogenaamde copacking worden aangeboden. Zo worden retaildisplays – voor bijvoorbeeld back-to-schoolacties, Halloween, Pasen of de eindejaarsfeesten – al in het magazijn gevuld, klaargemaakt en zorgvuldig verpakt zodat ze in de grote supermarktketens meteen geïnstalleerd kunnen worden. Verder wordt elk pallet voordat het vertrekt, verpakt in folie met een volautomatisch wikkelsysteem, waardoor de magazijnmedewerkers minder fysiek belast worden.