Van havenbordeel tot frituurolie: bedrijven gooien de deuren open

Nieuws, Chemie
Koen Dejaeger
Het duwkonvooi met vier lagen containers verlaat de terminal richting Antwerpen.
Het duwkonvooi met vier lagen containers verlaat de terminal richting Antwerpen. © De Vlaamse Waterweg

Tijdens de 34e editie van de Voka Open Bedrijvendag op zondag 6 oktober gooien heel wat bedrijven hun deuren open voor het grote publiek. Ook deze editie valt er weer heel wat te ontdekken: van havenbordeel tot frituurolie. Flows geeft een overzicht per provincie.

West-Vlaanderen

Oostende is een van de hotspots op Open Bedrijvendag. De deelnemende bedrijven worden via een fietsroute verbonden. De blikvanger in het havengebied is Hangar 1, een bijna 120 jaar oud pakhuis dat in verval raakte maar momenteel gerenoveerd wordt. Je kan er kennismaken met de toekomstige invulling als multifunctioneel gebouw met levendige evenementenruimtes, chique eetgelegenheden, moderne kantoren en een eigentijds megabordeel Hangar dā€™Amour met 36 kamers.

In Zeebrugge past de Belgische Marine het zondagse luik van het NAVY TECHNOFest in het programma van Open Bedrijvendag. Roro-operator CLdN neemt ook deel maar alleen met virtuele, online bedrijfsbezoeken. In Meulebeke toont E-Supplier zijn gamma van elektrische lagesnelheidsvoertuigen zoals bestelwagentjes. In het Regionaal Opleidingscentrum in Roeselare kan je kennismaken met onder meer de opleidingen voor heftruckbestuurders.

Oost-Vlaanderen

Bij Quatra in de Lokerse deelgemeente Eksaarde krijgen bezoekers de kans om een kijkje te nemen achter de schermen bij het Lokerse familiebedrijf dat op amper tien jaar tijd uitgroeide tot de Europese marktleider in gebruikte frituurolie- en frituurvet-recycling. Het bedrijf verwerkt meer dan 160.000 ton gebruikte frituurolie per jaar tot grondstof voor COā‚‚-arme brandstoffen zoals biodiesel en HVO voor het wegvervoer, en biokerosine (SAF) voor de luchtvaart. In een interactieve ervaring met TV-schermen en informatieve panelen zullen medewerkers van het bedrijf toelichting geven bij elke stap van het recyclingproces. Je kan er ook frietjes proeven.

Bij DSV Solutions in de Eddastraat in het Gentse havengebied kan je een blik achter de schermen werpen dankzij een tour doorheen het magazijn. Ook de geschiedenis van DSV wordt uitgelicht en er zijn demonstraties met drones, een cleaning robot en van enkele operationele processen.

Ook elders in de Gentse haven stellen bedrijven hun deuren open. Zo kan je een bezoek brengen aan de site van staalgigant ArcelorMittal. Je krijgt zicht op de gigantische site die loopt van de Kennedylaan tot aan het kanaal Gent-Terneuzen. Een bezoek aan de warmwalserij is spectaculair. Daar worden de hete gegoten plakken gevormd tot staalplaten in de gewenste dikte. In de walsenwerkplaats worden de walsen uit de koudwalserij vlak en op de gewenste ruwheid geslepen. In de verzendhal ben je als bezoeker getuige van de automatiseringstechnologie in de logistiek van ArcelorMittal.

Bij Aertssen Transport & Logistics in Verrebroek kan je het verleden, heden en de toekomst beleven van Aertssen Group. Het is de eerste keer dat het bedrijf de site openstelt voor het grote publiek. Werp een blik op het indrukwekkende machinepark, geniet van een blik achter de schermen op de site en spring binnen in het kantoorgebouw.

Antwerpen

Met containerterminals in Belgiƫ en Nederland langs de binnenvaartwegen naar de havens van Antwerpen en Rotterdam, is BCTN een toonaangevende speler in het intermodaal vervoer. Het bedrijf biedt de bezoekers op zondag een unieke inkijk op de grootste inlandterminal van de Benelux in Meerhout. Met de aanpassing van de bruggen op het Albertkanaal kunnen binnenschepen voortaan vier lagen containers laden en De Vlaamse Waterweg vierde die mijlpaal met een eerste schip aan de terminal van BCTN in Meerhout.

Ook bij DeWaterbus kunnen geĆÆnteresseerden een kijkje gaan nemen. “Als pionier in watergebonden openbaar vervoer in BelgiĆ«, bieden we een duurzame, efficiĆ«nte en aangename manier van reizen langs de waterwegen van Antwerpen en omstreken”, klinkt het bij DeWaterbus. De komende acht jaar mogen Brabo en XO Boating de exploitatie van DeWaterbus voor hun rekening nemen.

Wie wil kan ook langsgaan bij Global Port Training, dat gespecialiseerd is in alle opleidingen die te maken hebben met haven- en terminalactiviteiten wereldwijd. Buiten de logistieke sector stellen onder meer het Universitair Ziekenhuis Antwerpen in Edegem, het Justitiehuis in Antwerpen en de Liberty Ranch in Kalmthout hun deuren open.

Limburg

In Limburg is Logistics Valley Flanders, de nieuwe naam van de voormalige site van Ford Genk, een van de hotspots van de Open Bedrijvendag. Tijdens een busrit kan je de grootschaligheid van het terrein ontdekken. In het containerdorp kan je kennismaken met de bedrijven die op Logistics Valley Flanders gevestigd zijn. De site van Port of Limburg zelf wordt om veiligheidsredenen niet opengesteld, maar via een presentatie voorgesteld.

Nog in Limburg kan je in Oudsburg kennismaken met het reilen en zeilen bij Scania Parts Logistics, het onderdelendistributiecentrum van de Zweedse vrachtwagenconstructeur.

Auteurs: Roel Jacobus, Yannick De Spiegeleir, Koen Dejaeger