Schippersinternaat Terneuzen sluit wanneer enige bewoner vertrekt

Nieuws, Binnenvaart
Jan-Kees Verschuure
Kinderen in het schippersinternaat Don Bosco
Kinderen in het schippersinternaat Don Bosco © Don Bosco Wijnegem

Het schippersinternaat in Terneuzen, ooit goed voor 120 plaatsen, heeft sinds de zomer van 2024 nog maar 1 klant. Het internaat sluit hoogstwaarschijnlijk de deuren wanneer de jongen is vertrokken.

Het is de uitkomst van een langdurig proces. ‘Koningin Juliana’, het enige schippersinternaat van Zeeland, is al een aantal jaren onderwerp van discussie. De exploitant, de landelijke stichting Meander, wilde Nederlandse schipperskinderen op centrale locaties in het land opvangen, en op termijn zou Terneuzen sluiten.

Aanvankelijk zou dat in 2027 zijn. Na protest van ouders werd het besluit uitgesteld tot 2032, mits er voldoende kinderen op het internaat in Terneuzen zouden verblijven.

Asielzoekers

Voor de zomer van 2024 kwam een nieuwe situatie in beeld: de gemeente Terneuzen wilde minderjarige asielzoekers opvangen in het gebouw, waar ook buitenschoolse opvang voor kinderen tot 12 jaar georganiseerd wordt. Vier van de vijf schippersgezinnen (in totaal goed voor twaalf kinderen) haalden vervolgens hun kinderen van het internaat, waardoor er na de zomer nog maar één jongen op het internaat verblijft voor het komende schooljaar.

Voorgenomen sluiting

Kwartiermaker Miranda Samsen van Meander (internaten en gezinshuizen) vertelt Schuttevaer dat het internaat in ieder geval tot juni 2025 openblijft en de deuren sluit wanneer de jongen klaar is met school, vermits er geen aanmeldingen meer worden verwacht. “Er blijven voldoende medewerkers op de locatie voor een goede zorg voor de jongen”, zegt Samsen.

In het internaatgebouw worden inmiddels alleenstaande minderjarige asielzoekers opgevangen in de leeftijdsgroep van 17 tot 21 jaar. De ouders die hun kinderen van de locatie hebben weggehaald, hebben andere woonoplossingen gevonden. “Het ligt allemaal heel gevoelig qua privacy, dus daar doen we verder geen uitspraken over.”

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.