Airbus, Total, Maersk, Wallenius Wilhelmsen en Safe Rates

Kort, Varia
Charlotte De Noose
Prof. Elvira Haezendonck (VUB) voorzitter IAME
Prof. Elvira Haezendonck (VUB) voorzitter IAME © IAME

Professor Elvira Haezendonck (VUB) is weer verkozen tot voorzitter van de International Association of Maritime Economists, Airbus neemt bepaalde activiteiten over van Spirit AeroSystems, Wallenius Wilhelmsen meldt de ondertekening van een driejarig contract van 195 miljoen dollar en BTB-ABVV zegt dat er dringend nood is aan een ‘Safe Rates’-wetgeving.

AIRBUS –

Airbus zal bepaalde activiteiten, die essentieel zijn voor verschillende van zijn vliegtuigprogramma’s, overnemen van Spirit AeroSystems, de Amerikaanse fabrikant van uitrustingen. Met de overeenkomst wil Airbus een stabiele toelevering voor zijn commerciële vliegtuigprogramma’s garanderen door een duurzamere ontwikkeling, zowel operationeel als financieel, van de verschillende Airbus-werkpakketten. Spirit AeroSystems was in moeilijkheden geraakt door terugkerende kwaliteits- en productieproblemen en staat onder druk sinds een incident op 5 januari, toen een neuskegel op de romp van een Boeing 737 MAX 9 van Alaska Airlines midden in de vlucht losbrak. (MDV)

ROROCONTRACTEN –

De Noors-Zweedse rorospeler Wallenius Wilhelmsen meldt de ondertekening van een driejarig contract – met optie voor twee jaar verlenging – met een “leidende producent van industrieel materieel”. De overeenkomst wordt geraamd op 195 miljoen dollar. Sectorgenoot Höegh Autoliners uit Noorwegen meldt een nieuw contract met een bestaande klant om vijf jaar lang personenwagens van de VS en Mexico naar het Midden-Oosten te vervoeren. In kader van het transparantiebeleid van bedrijven die op de beurs van Oslo genoteerd zijn, worden contracten met een waarde van meer dan 100 miljoen dollar gemeld. Het is niet verplicht om de naam van de klant bekend te maken. (RJ)

MARITIEME ECONOMEN –

Professor Elvira Haezendonck (VUB) is na haar mandaat van twee jaar opnieuw verkozen tot voorzitter van de International Association of Maritime Economists (IAME). Dat gebeurde op de jaarlijkse conferentie in Valencia. De wereldwijde vereniging van maritieme economische academici telt meer dan driehonderd leden, die onderzoek verrichten met betrekking tot maritieme aangelegenheden of daarmee verwante domeinen. (RJ)

BTB –

In een reactie op de vrijspraak van PostNL in het dossier rond mistoestanden bij koeriers, reageert transportvakbond BTB-ABVV dat er dringend nood is aan een ‘Safe Rates’-wetgeving. In het systeem van Safe Rates worden er duidelijke minimumtarieven en normen vastgelegd voor alle transporten. “De uitspraak van de rechtbank bewijst ontegensprekelijk de dringende noodzaak aan een volwaardige, en liefst Europese, ‘Safe Rates’-wetgeving. Alleen zo kunnen we alle transportarbeiders beschermen tegen die praktijken die enkel gericht zijn op het zoveel mogelijk geld verdienen op de rug van de werknemers en onderaannemers.” (YDS)

TOTAL –

Bij TotalEnergies in Zwijndrecht, waar maandag 24 juni 2024 een lek in een naftatank werd vastgesteld, werd de tank de afgelopen dagen nog steeds verder leeggemaakt. Om “geen enkel risico” te nemen, besliste de havenkapitein vrijdag 28 juni om het scheepvaartverkeer op de Schelde tot 20.00 uur gedeeltelijk stil te leggen. De brandweer en de Civiele Bescherming waren de voorbije week ook al ter plaatse om met behulp van schuim om de geurverspreiding zo veel mogelijk te beperken. Wanneer er veel wind was, kon in dat schuimtapijt echter af en toe “een gat ontstaan”. Voor de volksgezondheid was er nooit gevaar voor de omgeving. Ook de site van TotalEnergies in Zwijndrecht is preventief vrijgemaakt. Alleen het nodige personeel is aanwezig. (Belga)

MAERSK –

Verschillende pro-Palestijnse demonstranten hebben de toegang tot het hoofdkantoor van de Deense rederij Maersk aan de Esplanaden in Kopenhagen geblokkeerd. De politie heeft vrijdagochtend 28 juni 2024 minstens veertien mensen gearresteerd en aangeklaagd wegens huisvredebreuk. De activisten blokkeerden de ingang, waardoor de werknemers van Maersk niet naar hun werk konden komen. Het pro-Palestijnse collectief eiste een wapenembargo tegen Israël en dat Maersk stopt met de vermeende wapenexport naar Israël, dat sinds oktober 2023 in oorlog is met Hamas in de Gazastrook. De activisten menen dat Maersk de wapenhandel faciliteert en ervan profiteert door zijn belangrijke logistieke rol als wereldwijde wapentransporteur. Volgens het nieuwsmedium Børsen heeft Maersk sinds oktober al voor meer dan 2 miljard DKK aan wapenonderdelen vervoerd voor Amerikaanse wapenproducenten en 68% van alle wapenverkopen aan Israël zou uit de VS komen. Die bewering is noch bevestigd noch ontkend door Maersk zelf. (JD)

Airbus, Total, Maersk, Wallenius Wilhelmsen en Safe Rates – Flows

Airbus, Total, Maersk, Wallenius Wilhelmsen en Safe Rates

Kort, Varia
Charlotte De Noose
Prof. Elvira Haezendonck (VUB) voorzitter IAME
Prof. Elvira Haezendonck (VUB) voorzitter IAME © IAME

Professor Elvira Haezendonck (VUB) is weer verkozen tot voorzitter van de International Association of Maritime Economists, Airbus neemt bepaalde activiteiten over van Spirit AeroSystems, Wallenius Wilhelmsen meldt de ondertekening van een driejarig contract van 195 miljoen dollar en BTB-ABVV zegt dat er dringend nood is aan een ‘Safe Rates’-wetgeving.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login